Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersoy, şikayet konusu alanlarla ilgili 35 milyon euro’luk yatırım başlattıklarını söyledi. Ancak Ersoy artan kapasite için her şeyin yeni terminal binasına bağlı olduğunu söyledi.
23 milyon insan bize iki saatlik mesafede
ALP Er Tunga Ersoy, "ISG’yi şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ’Şehrin Havalimanı’ olarak lanse ettik fakat bu söylemi artık ’şehirlerin havalimanı’ olarak değiştirme ihtiyacı doğdu. Konumu dolayısıyla İstanbul dışında 23 milyondan fazla insan, ISG’ye 2 saatlik ulaşım mesafesinde yaşamaktadır. Mega kent İstanbul dışında Gebze, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Bilecik, Yalova, Düzce de ISG’nin kapsamı alanındadır" dedi. Ersoy "Bize otobüs garı diyorlar ama zaten taksi, otobüs, demiryolu ve hızlı tren gibi ulaşım araçlarının merkezindeyiz" diye konuştu.
GÜNLÜK ortalama 600 uçağın iniş kalkış yaptığı, 40 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni terminal ihtiyacı iyice gün yüzüne çıktı. Halen ikinci pistin gece uçuşlarına kapalı olduğu havalimanında bazı aksaklıklar kamuoyuna da yansımıştı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, düzenlediği basınla sohbet toplantısında şikayet konusu alanlarla ilgili 35 milyon euro’luk yatırım başlattıklarını söyledi. Ancak Ersoy artan kapasite için her şeyin yeni terminal binasına bağlı olduğunu söyledi. "Yeni terminal binasına ihtiyaç var" diyen Ersoy, ilgili kurumların yapım ihalesi sürecini başlatmasıyla talip olacaklarını söyledi. Ersoy "Biz yapmak istiyoruz, hazırız. Testleri süren 2. pistin aktif kullanımı ile birlikte havalimanı yerleşkesinde kapasite artırım ihtiyacı çok daha belirgin hale gelecek. Bu konuda havalimanımızda yetkili otoritelerin değerlendirmelerine göre adımlar atılacak" dedi. Dünya havacılık sektöründe agresif bir büyüme yaşandığını belirten Ersoy "ISG’de de büyüme hızının çok yüksek olması bazı özel dönemlerde kapasiteyi zorlamakta" diye konuştu. Ersoy yeni terminal binasıyla yolcu kapasitesinin 80 milyona çıkabileceğini söyledi. Yapacakları 35 milyon euroluk yatırınım 2025 yılında tamamlanacağım ve 24 ayrı projeyi içerdiğini anlatan Ersoy "Her gün on binlerce kişinin kullandığı bir tesisin alt yapısını tüm operasyonlar sürerken yenilemek çok zor bir çalışma. Yaklaşık 14 yıldır hizmet veren havalimanımızda ihtiyaç duyulan alanlardaki yenileme çalışmalarını belirli bir noktaya getirdik" diye konuştu.
“İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı diğer havalimanları gibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı değil. Düzenleme ve denetim sorumluluğu Savunma Sanayii Başkanlığı altında yer alan HEAŞ tarafından yürütülüyor" diyen Alp Er Tunga Ersoy, şu an ikinci pistin gece de hizmette olması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ersoy "İkinci pist gece uçuşlarına açıldığında trafik rahatlayacak" dedi.