İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (Havalimanı), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmekte olan İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi’nin (İTEP) bir birimi olarak planlanmıştır. İTEP Projesi Savunma Sanayi İcra Komitesinin 8 Ekim 1987 tarihli kararı ile başlatılmış, bu kapsamda kurulacak tesisler için İstanbul’da 1300 hektar alan kamulaştırılmıştır. Projenin ana birimleri:
- Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı
- Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi (HABOM)
- Teknopark
- Ticari ve Sosyal Bölge’dir
İTEP Projesi’nin gerçekleştirilen ilk birimi Havalimanı’dır. Havalimanı inşaatı 1998-2000 yılları arasında gerçekleştirilmiş ve Havalimanı 08 Ocak 2001 tarihinde hava trafiğine açılmıştır. Havalimanı’nı işletmek üzere 2000 yılında hissselerinin %97’si SSM’ye ait olan Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAS) kurulmuştur.
Havalimanı yolcu trafiği son yıllarda ülkemizde havacılık sektöründe yaşanan hızlı büyüme paralelinde ciddi oranda artmış ve Havalimanı 2007 yılında yaklaşık 3,7 milyon yolcuya hizmet vererek tam kapasite ile faaliyet göstermiştir. SSM, söz konusu trafik artışı çerçevesinde (2009 itibarıyla yolcu sayısı 6,7 milyona ulaşılmıştır.) Havalimanı’nda ihtiyaç duyulan tesislerin özel sektör eliyle gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla 09 Temmuz 2007 tarihinde “Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Ve Mütemmimleri Projesinin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması” ihalesini gerçekleştirmiştir. İhale Limak İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş., GMR Infrastructure Limited ve Malaysia Airports Holdings BERHAD Ortak Girişimi üzerinde kalmıştır. Bahse konu Ortak Girişim Grubu tarafından 3996 sayılı kanun ve 5907 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG)” kurulmuştur. Konuya ilişkin Uygulama Sözleşmesi 19 Mart 2008 tarihinde imzalanmış, 01 Mayıs 2008 tarihi itibariyle yeni yapılacak tesislerin inşaat sahası ile mevcut terminaller, (iç hatlar-dış hatlar-kargo), otopark ve akaryakıt tesislerinin işletimi ve yer hizmetleri İSG’ya 20 yıl süreyle devredilmiştir.
Yeni terminal Binası ve Mütemmimleri inşaatı tamamlanarak, yeni terminal binası 31 Ekim 2009 tarihi itibariyle işletime alınmıştır.
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın terminali ve eklerinde:
- 4.718 araç ve 72 otobüs kapasiteli 4 katlı otopark
- Kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan 4 katlı ve 128 odalı havalimanı oteli,
- 128 adet check-in kontuarı ve self check in kontuarları,
- Gelen ve giden yolcular için toplam 74 adet pasaport kontuarı,
- VIP binası ve apron manzaralı CIP bölümleri,
- 400 m2 konferans salonu,
- Yiyecek ve içecek sektörünün önde gelen markalarının hizmet verdiği 5.000m2 restoran ve cafe alanı,
- Uluslararası markaların bulunduğu 3.300 m2’si gidiş bölümü ve 1.200 m2’si geliş bölümünde olmak üzere toplam 4.500 m2’lik Duty Free alanı,
- 8 adet en büyük gövdeli (IATA kod E) veya 16 adet orta gövdeli (IATA kod C) uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi
- EDS(Patlayıcı Teşhis Sistemleri) bagaj görüntüleme sistemi bulunmaktadır.