Sıkça Sorulan Sorular

Check-in / Biniş & İniş İşlemleri

Uçuşumdan kaç saat önce havalimanında olmalıyım?
Havalimanında check-in ve bagaj teslim işlem süreleri havalimanı yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak Dış hat uçuşlar için tarifeli uçuştan iki (2) saat, İç hat uçuşlarda bir buçuk (1,5) saat önce Sabiha Gökçen Havalimanı’nda olmanız tavsiye edilmektedir.
Evcil hayvanımla seyahat ederken hangi belgeler gerekli?
Evcil hayvan; geçerli aşı ve sağlık sertifikasına, giriş izinlerine ve/veya transit ülkelerince istenen diğer belgelere sahip olan, özel kafes içerisinde taşınabilecek ölçülere haiz kedi, köpek türleridir.Bu tanımlamanın dışında kalan hayvanlar, amerikan pitbull terrier, amerikan staffordshire terrier, bull terrier, staffordshire bull terrier, japanese tosa, dogo argentino, doberman, rottweiller gibi tehlike arz eden köpekler için Havayolu firmanızla görüşmenizde fayda vardır.

Kabinde evcil hayvan taşınmasına ilişkin kurallar ve uygulamalar seyahat edilen havayolu firmasına göre değişiklik göstermektedir. Muhakkak seyahat öncesi havayolu firması ile görüşülmeli ve uygulamaya yönelik güncel bilgiler ilgili firmadan öğrenilmelidir.
Refakatsiz çocuk yolcular için hangi belgeler gereklidir?
Çocuk yolcunun refakatsiz olarak seyahatinin sağlanabilmesi için ebeveyninden biri veya kanuni temsilcisi tarafından ’Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi’ doldurulur ve imzalanır. Daha fazla bilgi için havayolunuzla iletişime geçiniz.

Otopark ve Ulaşım Seçenekleri

Otopark nerede?
Çok katlı otopark terminal binası önündedir ve yürüyüş mesafesindedir. Terminalin yolcu gelen katından giriş yapmak isteyen misafirlerimiz açık otopark katından yaya geçitlerini kullanarak karşıdan karşıya geçmek sureti ile yolcu giriş kapılarına ulaşabilirler. Terminalin giden katına ulaşmak isteyen misafirlerimiz otopark binası içerisindeki yürüyen merdivenler veyahut asansörü kullanmak sureti ile terminalin giden katı seviyesine çıkabilirler.
Engelliler için park yeri nerede bulabilirim?
Engeli misafirlerimiz için otoparkımızın açık ve kapalı katlarında özel park alanları mevcuttur.
Otopark ücretini nereye ve nasıl ödeyeceğim?
Otopark ödeme gişeleri; otopark açık katı üzerindeki otopark binaları içerisinde zemin kat seviyesindedir. Bunun dışında -1 kırmızı kat çevre yolu çıkışında ödeme noktası bulunmaktadır. Ödeme gişelerinde nakit yada kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Otopark Binaları içerisinde Kredi kartı ile ödeme yapılabilen otomatik ödeme noktaları da bulunmaktadır. Ayrıca “Sabiha Gökçen” mobil uygulamasını indirerek, otopark ödemelerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli kartı veya plakası bulunan araçlar park ücreti ödemek zorunda mı?
Engelli kartına sahip engellilerin kullandığı araçlar, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı katlı otoparkına girişe tabii azami 15 güne kadar ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Otoparkımızdan azami 15 güne kadar ücretsiz faydalanmak isteyen engelli misafirlerimizin, bizzat araçta bulunmaları ve gerekli evrakları Açık Otopark katı Batı Otopark binası Abone Merkezi’ne ibraz etmeleri gerekmektedir. Otopark kullanımının Engelli işlemi olarak değerlendirilebilmesi için engelli misafirlerimizden engelli kartı ve araç ruhsatını ibraz etmeleri istenmektedir. Araç ruhsatındaki soy ismin kart üzerindeki ile uyuşması koşulu aranmakta olup, şirket aracı kullanan misafirlerimizden söz konusu aracın kullanımının tarafına tahsis edildiğine dair bir yazı bulundurmaları/göstermeleri istenmektedir. Gazi işleminden sadece gazinin kendisi faydalanabilmekte olup Gazi kartı ve araç ruhsatının ibrazı istenmektedir.
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Istanbul Havalimanı’na nasıl gidebilirim?
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na gidecek yolcular Havabus Pendik seferleri ile Sabiha Gökçen Havalimanı gelen yolcu katı açık otoparkından yolcu alımı yapan otobüsü kullanarak İstanbul Havalimanı’na ulaşabilirler.
Yabancı plakalı kendi arabamı Türkiye’ye nasıl getirebilirim?
Yabancı plakalı araçlar Türkiye’ye sadece Yabancı Araçlar Geçici Giriş Kartı ile getirilebilir. (Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Belgesi) Kişinin aracıyla Türkiye’de kalabileceği maksimum süre 730 gündür. Karta ek olarak, Türk Gümrük Müdürlüğü’nde aracın özelliklerine göre oldukça yüksek bir gümrük ücreti ödemeniz gerekir. Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nü K Binasında bulabilirsiniz.
Park yeri rezervasyonuna ihtiyacım var mı ve havalimanına vardığımda boş park yeri bulabilecek miyim?
Rezervasyon mevcut değildir. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda siz sayın misafirlerimize hizmet vermekte olduğumuz çok katlı otoparkımız 4.718 araç ve 72 otobüs kapasitelidir. 4 kattan oluşan otoparkın en üst katı açık diğer 3 katı kapalıdır.

Havalimanı Hizmetleri

Terminal içerisinde bagaj sarma hizmeti mevcut mu?
İki adet bagaj sarma ünitesi, Terminal binası Giden katı, Dış Hatlar ve İç Hatlar holünde hizmet vermektedir. Korunaksız veyahut zayıf ambalajlı bagajlarınızı daha korunaklı hale getirmek için bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Terminalin haritasını nereden bulabilirim?
Terminal Binasının kat planlarını incelemek için https://www.sabihagokcen.aero linkini kullanabilirsiniz.
Bagaj Taşıma/Porter Hizmeti var mı?
Misafirlerimiz, bagaj el arabalarıyla taşıyabileceklerinden daha fazla bagaja sahip oldukları durumlarda Terminalimizin tüm giriş kapılarında sizlere yardımcı olmayı bekleyen porter görevlilerinden ücret karşılığı bagaj taşıma hizmeti alabilirler.
Web sitenizden CIP Lounge satın alabilir miyim?
Plaza Premium Lounge, iç ve dış hatlar giden yolcu katı hava tarafında siz değerli misafirlerini ağırlamaktan mutluluk duyar. Plaza Premium Lounge sunduğu hizmet ve olanaklar ile seyahat veya havayolu gözetmeksizin tüm misafirlerine unutulmaz bir deneyim yaşatmayı amaçlar. https://www.sabihagokcen.aero/plaza-premium-lounge linkinden satın alabilirsiniz.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Fast Track hizmeti var mı?
ALLWAYS Hızlı Geçiş hizmeti, seyahate gidiş veya dönüşlerinizde, havaalanının koşuşturmasından uzak, eşsiz bir deneyim yaşamanızı sağlar. Satın almak için https://www.sabihagokcen.aero
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda Kayıp Eşya Ofisi nerede?
Kayıp ve Buluntu Eşya Birimi, Terminalin Giden Yolcu katında hizmet vermektedir. Kayıp eşya memuru hafta içi 08:00-23:30 saatleri arasında görevlidir. Resmi tatillerde Terminal Kayıp Eşya’dan yolcuya eşya teslimi yapılmaz. Kayıp buluntu eşya sorgusu için https://www.sabihagokcen.aero/yolcu-ve-ziyaretciler/ucustan-once/buluntu-esya linkinin altındaki formu doldurmanızı rica ederiz.
Havalimanında Wi-Fi hizmeti ücretsiz mi?
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcularımıza 1 saat ücretsiz internet erişimi sunulmaktadır. Ayrıntılı bilgi https://www.sabihagokcen.aero
Havalimanında dini ibadetimi gerçekleştirebileceğim odalar mevcut mu?
Terminalimiz içerisinde binanın fiziksel yeterliliklerine ve bölgelere göre 3 adet erkek ve 3 adet  kadın olmak üzere toplamda 6 adet mescidimiz, bir de diğer dinlere ait ibadet odamız mevcuttur. Bunların haricinde terminal dışında ibadete açtığımız camimiz de vardır.
Tax Free (Vergi İadesi) nereden alınır?
Vergi iadelerinizi gümrük idarelerinden geri talep edebilirsiniz.
SAW’da bagajımı nasıl veya nereye emanet edebilirim?
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na erken gelen ve bagajıyla birlikte beklemek istemeyen yolcularımız bagajlarını terminal binası geliş katı dış hatlar koridorundaki Bagaj Emanet Bürosu’na ücreti mukabil bırakabilirler. Bagaj Emanet Bürosu’na 0216 588 88 02 no’lu telefondan ulaşabilirsiniz.

Otel ve Araç Kiralama

Hangi araba kiralama şirketleri SAW’a hizmet veriyor?
Araç kiralama ofisleri terminal binası gelen katında bulunmakta ve yolcularımıza 7/24 hizmet vermektedir. Havalimanında hizmet vermekte olan araç kiralama ofis bilgileri için https://www.sabihagokcen.aero/yolcu-ve-ziyaretciler/hizmetlerimiz/turizm-ve-arac-kiralama
Havaalanına yakın hangi oteller var?
Kara tarafından girişi bulunan 4 katlı, 128 odalı ISG Airport Hotel, yolcu terminalinin yanı başında, terminal gelen katından çıktıktan sonra araç ile 3 dakikalık mesafede terminal binasından çıkış yaptıktan sonra sağınızda kalan otel shuttle bekleme noktasından resepsiyonu arayabilir ve otel shuttle servisini çağırabilirsiniz.

Pasaport ve Vize Uygulamaları

Türkiye’ye kimlik kartımla giriş yapabilir miyim?

Erişilebilirlik ve Mobilite (Hareketlilik)

Uçakta ilaç getirebilir miyim?
Evet. Ancak kontrol noktasında güvenlik görevlileri istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı tatmanızı talep edebilir.
Özel yardıma gereksinimim olduğunda kiminle iletişime geçebilirim?
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, engelli yolculara her türlü konforu sağlayacak, rahat ve güvenli uçuş yapabilmelerine imkan verecek şekilde inşa edilmiştir. Tekerlekli sandalye ile ilgili sorularınız için Pegasus Havayolları ile seyahat ediyorsanız PortClinic’e 0216 588 87 80/81, Türk Hava Yolları veya Anadolujet ile seyahat ediyorsanız Airclinic’e 0216 588 22 22 numaralı telefonlardan ulaşarak yardım alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi https://www.sabihagokcen.aero

Güvenlik ve Bagaj / Eşya / Diğer Taşıyabileceklerim

Aktarmalı/transit uçuşumda bagajımı tekrar check-in’e vermem gerekiyor mu?
Aynı havayolu ile aktarmalı uçuş rezervasyonu yapıldığında, bagajınız otomatik olarak son varış noktanıza aktarılır. Ancak, iki uçuş farklı havayolları ile seyahat ediyorsanız, bagajınızı tekrar check-ine vermeniz gerekebilir.
Uçakta sıvı, aerosol ve jel taşıyabilir miyim?
Uçuşlarda el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en fazla 100 ml.’lik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Her yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilir; bunun için 1 litrelik buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz.
Havalimanından sıvılar, aerosoller ve jeller satın alabilir miyim?
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında aldığınız ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacaktır. Bu poşet ve ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınmasına müsaade edilecektir.
100ml kuralının istisnaları var mı?
İlaçlar (Yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun/belgesi ibrazı ile ve orjinal ambalajında olmak koşuluyla) ve bebek mamaları (Bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek miktar kadar) istisnadır.
Anne sütü ve formül süt sıvı kısıtlamasına dahil mi?
Bebek mamaları (Bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek miktar kadar) istisnadır. Kontrol noktasında güvenlik görevlileri istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.
Neler sıvı kısıtlamasına dahil?
Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)
Traş köpükleri, deodorantlar
Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler
Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler
Kontak lens sıvıları
Şampuanlar
Yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.
Yasaklı eşyalar ve uçakta yanınızda taşıyabileceklerim nedir?
Kesici-delici ve yanıcı-patlayıcı vb. buluntular, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı (MSHGP) ek 17’de belirtildiği şekilde yasaklı maddeler statüsündedir ve depolanmadan imha edilir.
Uçakta bir eşyamı kaybedersem kiminle iletişime geçmeliyim?
Havayolunuzun yer hizmeti aldığı şirketle iletişime geçmenizi rica ederiz. Daha fazla bilgi için: https://www.sabihagokcen.aero/yolcu-ve-ziyaretciler/hizmetlerimiz/bagaj-hizmetleri

Gecikme ve Uçuş İptali

Uçuşum ertelenir veya iptal edilirse ne olur?
Bu tür rahatsızlıkların oluşması durumunda, etkilenen her yolcuya gerekli açıklamaların yapılması ilgili havayolu şirketinin yükümlülüğündedir. Tazminat ve yardım konularında ilgili havayolu şirketinizle irtibata geçiniz. Havayolu ile seyahat eden yolcuların sahip olduğu haklar ve bu hakların geçerli olduğu durumlar ile yolcuların uçağa kabul edilmediği, uçuşlarının iptal edildiği ve uçuşlarının ertelendiği durumlardaki asgari haklara ilişkin ulusal yönetmelikleri okumak için linke tıklayınız: http://web.shgm.gov.tr/doc4/shy-yolcu.pdf

Covid-19

Sabiha Gökçen’de PCR testi yaptırabilir miyim?

Havalimanımızda PCR testlerini gerçekleştiren Smartlab, 01.04.2023 itibarıyla faaliyetlerini durdurmuştur. Özel durumlar nedeniyle yolcularımızdan PCR testi talep edilmesi halinde, yolcularımızın testlerini havalimanına gelmeden sağlık kuruluşlarından temin etmeleri gerekmektedir.

Diğerleri

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı iş ilanlarına nasıl başvuru yapabilirim?
Kurumumuzda açıkta olan pozisyonları görmek ve firmamıza genel başvuru yapmak için https://www.sabihagokcen.aero/kurumsal-bilgiler/insan-kaynaklari/is-basvurusu linki üzerinden ilgili sayfaya erişebilirsiniz.
Havaalanı güvenlik görevlisi olarak iş ilanlarına nasıl başvuru yapabilirim?
Güvenlik hizmeti veren firmadaki açık pozisyonlara başvurmak için https://www.candemirholding.com.tr/tr/acik-pozisyon
Kuruluşum havaalanında reklam verebilir mi?
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yer alan reklam alanları hakkında bilgi almak için bize ulaşın.Tel : 0216 588 80 00
X