Vizeler, seyahat edilecek ülkenin Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden, Başkonsolosluğundan veya Konsolosluğundan alınır.
Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir.
Vize Başvurularında Dikkat Edilecek Hususlar:
- Bir vize başvurusunda genel olarak başvurunun şahsen yapılması gerekir.
- Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır.(Pasaport başvurusuna ilişkin ayrıntılı bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakınız.)
- Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu husus ülkeden ülkeye değişmekle beraber, bir yıldan daha uzun süreli geçerliliğinin olmasında yarar vardır.
- Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.
- Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
- Başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.
- Mülakat sırasında, yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır. Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.
- Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.
- Bazı ülkeler vize harcının yanında, başvuru işlem harcı da almaktadır. İlgili temsilcilikten bilgi almanızda yarar vardır.
Uluslararası kural, vize başvurusunun daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır.
Vize ihlali durumunda ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz. Hakkınızda ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.
1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki (‘’iç sınır’ denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.
Schengen vizesi ile seyahat edilebilen ükeler;
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan; AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn’dır.
Bir yabancı, Schengen bölgesine, üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğer bir bölge ülkesine serbestçe seyahat edebilir. Ancak, seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.
AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girişi engellenen kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.
Türkiye vatandaşlarına yabancı ülkeler tarafından uygulanan vize rejimi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Pasaport Renk Kodları hakkında;
Bordo renkli pasaportlar Umuma Mahsus, Yeşil renkli pasaportlar Hususi, Gri renkli pasaportlar Hizmet ve Siyah renkli pasaportlar Diplomatik pasaportlardır.