AİR BATUMI, SABİHA GÖKÇEN’DE


Gürcistan Merkezli Havayolu Şirketi Air Batumi, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Uçuşlarına Başladı.

Gürcistan merkezli havayolu şirketi Air Batumi, 22 Temmuz 2010 tarihinden itibaren Sabiha Gökçen’den; Tiflis-Sabiha Gökçen Havalimanı-Batum arasında seferlerine başladı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na ilk seferini gerçekleştiren Boeing 737-300 tipi uçak ‘su takı’ ile karşılandı. Air Batumi’nin ilk uçuşunu kutlamak adına düzenlenen törende; İSG yöneticileri, kabin ekibini çiçek vererek karşıladılar.

Air Batumi; Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftanın 2 günü olarak başladığı seferlerini, 6 Ağustos 2010 tarihinden itibaren 4 güne çıkartarak Cuma ve Cumartesi günleri de uçuş gerçekleştirecek. Seferler, Boeing 737-300 tipi uçaklar ile yapılacak.


Yolcular; havayolunun biletlerine, şirketin (http://www.airbatumi.net) internet adresinden ulaşabilecekler.


Bilgi Notu:

Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve
havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.


İSG’DEN YOLCU REKORU

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, günlük yolcu trafiğinde rekor sayıya ulaştı. Havalimanının işletmesini gerçekleştiren İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.’den (İSG) yapılan açıklamaya göre; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 15 Temmuz tarihinde bir gün içinde işlem gören yolcu sayısında bir rekora imza atarak, 42 bin 181 yolcu rakamına ulaştı. Havalimanında iç ve dış hat terminali toplamında olmak üzere, yolcu geçişi ile ulaşılan bu sayı terminalin hizmete alındığı 31 Ekim 2009 tarihinden itibaren ulaşılan en yüksek rakam oldu.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı ve yeni terminal binası ile 25 milyon yolcu kapasitesine sahip İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın; 2009 yılının ilk yarısında 1 milyon 799 bin 300 olan iç hat yolcu sayısı, 2010 yılının Ocak-Haziran döneminde 3 milyon 465 bin 570 olarak gerçekleşti. Aynı şekilde 771 bin 340 olan dış hat yolcu sayısı 2010 yılı ilk 6 ayı itibariyle 1 milyon 541 bin 440 rakamına ulaştı. Bu sonuçlar iç ve dış hatlar toplam yolcu sayısı olarak analiz edildiğinde, 2009 yılında 2 milyon 570 bin 640 olan rakamın bu yılda 5 milyon 007 bin 010 rakamına ulaştığı görülüyor. Toplam yolcu sayılarındaki artış oranının ise %95 olarak kaydedildiği ifade edildi. Ulaşım ağını her geçen gün arttıran Sabiha Gökçen Havalimanı, bugün itibariyle 66 dış hat, 25 iç hat destinasyona ulaştı. Hizmet verilen toplam havayolu sayısı ise 51.

2009 yılını rekor artış ile kapatarak 6.6 milyon yolcuyu terminalde misafir eden İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım Ve İşletme A.Ş.(İSG) önümüzdeki yıl için hedefini; 2010 yıl sonu 11 milyon yolcuya hizmet vermek , şeklinde ifade edildi.

Ödüller

Dünya havacılık sektörünün en saygın forumlarından biri olan Avrupa Güzergâh Geliştirme Forumu’nda (Routes), Güney Avrupa kategorisinde “Yüksek Övgüye Değer Ödülü”ne layık görülen İstanbul Sabiha Gökçen, dünyanın en büyük havacılık haber ve analiz sitesi olan anna.aero tarafından da kapasitesi 5-10 milyon arasında değişen havalimanları arasında 2009’da Avrupa’da yolcu trafiğini en fazla artıran havalimanı seçildi. Geçen yıl yolcu sayısını bir önceki 2008 yılına oranla yüzde 48 oranında artıran İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, anna.aero tarafından belirlenen “Airport Traffic Growth Awards” ödülleri kapsamında 5-10 milyon yolcu kapasiteli havalimanları arasında birinci oldu.

Bilgi Notu:
Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.


DEPREME EN DAYANIKLI BİNA SEÇİLEN İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN ULUSLARARASI HAVALİMANI CNN INTERNATIONAL’A KONUK OLDU

Geçtiğimiz aylarda ABD’nin en prestijli yayınlarından Wired tarafından dünyada depreme dayanıklı en kuvvetli yapılar arasında gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), CNN International’a konuk oldu. CNN’in modern şehir ve unsurlarını ekrana taşıyan programı Future Cities programında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın olası bir depreme karşı nasıl tasarlandığını İSG Genel Müdür Yardımcısı İrfan Gündüz ile Tekeli-Sisa Mimarlık’tan Mehmet Emin Çakırkaya anlattı. Programda; İSG’nin depreme karşı taşıdığı üstün özellikleriyle, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda yer alan İstanbul’da yeni yapılacak pek çok dev yapıya model oluşturacağı vurgulandı.

Türkiye’nin dış dünyaya açılan kapısı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, sadece her geçen gün artan yolcu trafiği ile değil konfor, güvenlik ve dayanıklılık unsurlarını bünyesinde barındıran mimari yapısıyla da dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’nin en prestijli yayınlarından Wired tarafından dünyada depreme dayanıklı en kuvvetli yapı olarak gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) tasarım ve yapımında kullanılan deprem mühendisliğine yönelik uygulamalar CNN International’ın Future Cities adlı prgramında ele alındı.

Yaklaşık 500 milyon euro’luk yatırımla yenilenen ve ek üniteleriyle birlikte 2009 sonunda resmi açılışı gerçekleşen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yeni terminal binası tasarlanırken, mimari kurguda deprem mühendisliği uygulamaları da dikkate alındı.
CNN International’da yayınlanan Future Cities’de İSG’nin sismik olarak yalıtılmış, dünyanın en büyük binası olarak inşa edildiğine dikkat çekildi. İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğu ve deprem riski taşıdığı hatırlatılan Future Cities programında, İSG’nin tasarım ve yapımında deprem mühendisliği tekniklerinden nasıl yararlandığı detaylarıyla anlatıldı.

Binanın sismik izolatör denilen yüzlerce ayak üzerinde durduğu belirtilen programda, terminalin dört bir yanında 300 sismik izolatör kullanıldığı ifade edildi. Bodrum katlarında kullanılan takviyeli beton kolonların binanın en üst kısmının, alt kısımdan bağımsız bir şekilde hareket etmesine imkân verdiği vurgulanan programda, deprem başladığı zaman bodrum katlarının yanlamasına hareket edeceği, üst katların yumuşak bir şekilde hareket ederek hem can hem de mala gelecek zararın asgari düzeyde tutulacağına dikkat çekildi.

Bilgi Notu:
Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

İSG’NİN HİNTLİ ORTAĞI GMR, T3 YOLCU TERMİNALİ’Nİ HİZMETE AÇTI


İSG’nin Hintli Ortağı GMR, Yeni Delhi’deki Indra Gandhi Uluslararası Havalimanı yeni yolcu terminali T3’ü törenle hizmete açtı. Yeni terminal Yeni Delhi Indra Gandhi Uluslararası Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesini 34 milyona çıkaracak.

Delhi’de Kamu Özel Ortaklığı modelinde inşa edilmiş olan Indra Gandhi Uluslararası Havalimanı’nın (IGUH) dünya standartlarındaki yeni Terminal 3 (T3) binası, 3 Temmuz 2010 Cumartesi günü Hindistan Başbakanı Manmohan Singh tarafından törenle açıldı. T3 terminalinin resmi açılış törenine Hindistan Sivil Havacılık Bakanı Shri Praful Patel, diğer hükümet yetkilileri, havalimanını işleten konsorsiyumun büyük ortağı GMR Infrastructure Yönetim Kurulu Başkanı G.M. Rao’nun yanı sıra ISG Yönetim Kurulu üyesi ve GMR Türkiye CEO’su Cenk Alpsoy, ISG ve Limak Yönetim Kurulu üyesi Serdar Bacaksız, ISG CEO’su Gökhan Buğday, Limak Yönetim Kurulu üyesi Feyiz Genç ile Hintli sanayiciler ve sivil havacılık bakanlığı üst düzey yöneticileri katıldı. Temeli, 2007 Şubat ayında atılan dünyadaki en büyük havalimanı terminallerinden bir olan T3’ün inşaatı 37 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı.

Açılış töreninde konuşan GMR Infrastructure Yönetim Kurulu Başkanı G.M. Rao, GMR Grup’un, kendisini, ülkelerinde dünya standartlarındaki altyapı projelerinde başrol oynamaya adadığını belirterek, “Yeni T3 binası Hindistan’ın büyük hedeflerini simgeliyor. Planlamacı, tasarımcı, mühendis ve müteahhitlerimizin yeteneklerini ortaya koyuyor. Bölgenin ekonomik büyümesi için büyük fırsatlar yaratıyor” dedi.

500 bin metre kare alan üzerinde kurulu bulunan yeni terminal binası, uçuş öncesi ve sonrasında yüksek standartlarda en yeni teknolojiyle seyahat konforu sunmak üzere tasarlandı. 9 katlı olan Terminal 3’te yolcuların konforunu en üst düzeyde tutmak için 168 check-in kontuarı, 95 pasaport bankosu, 20 bin metre kare duty free alanı, Yiyecek ve içecek sektörünün önde gelen markalarının hizmet vereceği restoran ve kafe alanları, loungelar ve yolcuların % 90’ının uçağa iniş ve biniş operasyonlarının gerçekleştirileceği 78 yolcu köprüsü bulunuyor. Yolcuların seyahat konforu önplanda tutularak tasarlanan T3’te kullanılan bagaj taşıma sistemi saatte 12,800 bagajı taşıyabiliyor.
Terminal binası önünde bulunan 4300 araçlık katlı otopark Hindistan’ın en modern ve güvenli katlı otopark binalarından biri olarak hizmet veriyor. T3 Terminali’nin yapımı, IGUH’nın toplam kapasitesini yıllık 60 milyon yolcuya yükseltecek master planın ilk aşamasını oluşturuyor.

GMR Türkiye CEO’su Cenk Alpsoy, yaptığı açıklamada yeni terminal binasının açılışıyla ilgili duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi. “Amacımız, farklı coğrafyalarda yürüttüğümüz projelerden elde ettiğimiz bilgi ve birikimi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na (İSG’ye) aktararak, ortaklarımız Limak ve MAHB ile birlikte, sağladığımız hizmet kalitesini daha da üst seviyelere çıkarmak. Aynı şekilde İSG’deki başarımızın da yeni projelerimizde yararlanacağımız örnek bir model olacağına inanıyorum.”


Bilgi Notu:

Delhi Uluslararası Havalimanı İşletmesi, uluslararası bir altyapı şirketi olan GMR Grup, Hindistan Havalimanı Otoritesi, Fraport ve Malezya Havalimanı otoriteleri tarafından kurulmuş bir ortak girişim firmasıdır. DIAL Delhi Havalimanı’nın modernizasyonu ve yeniden yapılandırılması için çalışmaktadır. Proje DIAL tarafından Kamu Özel Ortaklığı kapsamında 30 yıl uzatma opsiyonu ile 30 yıllığına alınmıştır.

X