İstanbul Sabiha Gökçen’de İç Hatlar Terminal Kapasitesi 2 Katına Çıktı



[İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG), havalimanı işletme devrinin alınmasını takiben, yatırım planını uygulamaya devam ediyor. Bu kapsamda İç Hatlar Terminalinin kapasitesini iki katına çıkarmak ve yolcu akışını rahatlatmak için yapımı gerçekleştirilen ilave tesis binası hizmete girdi.


İstanbul, 4 Ağustos 2008 - İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devralan ISG, yatırım planı doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Mevcut İç Hatlar Terminali Binasının, hava trafik ve yolcu kapasitesi hacmini karşılayabilmesi için, ilave bir tesisle genişletilmesi kararlaştırıldı. İnşası 59 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan ek binayla mevcut İç Hatlar A Terminali’nin yıllık yolcu kapasitesi 2 katına çıktı.

2000 m² taban alanı bulunan mevcut terminalin batı kısmında inşa edilen, 1600 m² taban alanına sahip ilave İç Hatlar Terminal Binası, tamamı ile İç Hatlar Geliş fonksiyonuna tahsis edildi. Yeni bina, yaklaşık 260 m²’lik yolcu karşılama holü, 630 m²’lik bagaj alım holü, kafeterya ve araba kiralama birimlerini içeriyor. İki terminal arasındaki ilave tesis binasının hizmete girmesi ile mevcut İç Hatlar Binası tamamen gidiş fonksiyonuna ayrıldı. İki bina arasındaki bağlantı ise, bir geçiş holü ile sağlandı.

İstanbul Sabiha Gökçen’de yapımı süren yeni dış hatlar terminalinde ise, 96 check – in kontuarı, 30 self check – in kontuarı, toplam 32 X – ray ünitesi ve iki katlı VIP terminali bulunacak. Ayrıca dört katlı, 4.724 araç ve 72 otobüs (3.872 kapalı, 882 araç ve 72 otobüs açık) kapasiteli bir otopark yer alacak. Uçuş ekipleri, transit ve diğer yolcuların konaklayabilmesi için terminalin yanında 60 odalı bir havalimanı oteli yapılacak. Türkiye’de ilk kez kullanılacak olan çoğul uçak park ettirme sistemiyle 8 adet D-E tipi büyük gövdeli ve 16 adet C tipi orta büyüklükteki uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek.


İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. Hakkında

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın mevcut terminallerin yanı sıra yer hizmetleri, kargo operasyonları ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını 20 yıl süre ile işletme hakkına sahiptir. Havalimanının yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak yeni terminalin inşaat çalışmaları sürmekte, 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete alınması planlanmaktadır.

X