kullanıyoruz. Bu artış ve ivme devam ettikçe; cok kısa, belki 2-3 yıl içerisinde ya burayı genişletmeye ya da yeni bir terminale ihtiyacımız olacak. Bağlı bulunduğumuz idare, Savunma Sanayi Başkanlığı. İki pistin ortasına, yeni bir terminal yapılması konusunda mutabakat sağladık. Hukuki ayağı tamamlanınca; proje finansman, müteahhit firmanın secimi ve hemen kazmanın vurulması hedefimiz var ki, bu da nisan-mayıs ayına tekabül ediyor. 300 bin metrekarelik kapalı alan inşaatı yapacağız. 180 bin m2’si terminal binası. 100 bin m2’si otopark, 20 bin m2’si ise destek binaları, enerji merkezi vs. Yaklaşık 400 milyonluk yatırım öngörüyoruz. İlave kapasite katkısı 25 milyon yolcu/yıl olacak. 2022’de hizmete girecek. İki pist ve iki terminal binasıyla, yılda 66 milyon yolcuya hizmet verebileceğiz. Bu da önümüzdeki 15 yılımızı icra etmemizi sağlayacak.
YOLCU SAYISINI, 11 YILDA 9 KAT ARTIRDIK
2001’de açılan Sabiha Gökçen, "ucuz uçan havayollarının tercih ettiği havalimanı" algısından kurtulup, nasıl sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ve Orta Doğu’ nun da ana havalimanlarından biri oldu?
2001’de, Sabiha Gökçen’den hizmet alan yolcu sayısı 100 binlerin altındaydı. İsletmeyi devraldığımız 2008’de bu rakam, sadece 4 milyondu. 2019’u, 36 milyon ile kapatacağız ki bu, yaklaşık 9 katlık bir büyümeye işaret ediyor. Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın en büyük 12. havalimanı olmak, aslında her şeyi anlatıyor. Başarıyı sadece misafir rakamlarına bağlamak cok doğru değil. Sürdürülebilir, sağlıklı kılmak bizim için daha değerli. Havalimanınızı kullanan partner şirketlere dokunuyoruz. Bir sürü yatırımı hayata geçirdik, inovatif, yaratıcı sistemleri ve uygulamaları devreye alıyoruz. Müşterinizi memnun ettiğiniz sürece, doğal olarak bir takım taçlar, ödüller de geliyor.
’YILIN HAVALİMANI’ ÖDÜLÜNÜ UYGULANAN SİSTEMLER GETİRDİ
CAPA (Asya Pasifik Havacılık Merkezi) tarafından CAPA Awards for Excellence 2019 (CAPA Havacılık Mükemmellik Ödülleri 2019) ödül töreninde "30 milyon üstü yolcu" kategorisinde "Yılın Havalimanı" seçildiniz. Uluslararası bağımsız jürinin İSG’yi birinci sıraya yerleştirmesinin ardında hangi başarılarınız var?