04.10.2024
Sabiha Gökçen Yönetimi WTW Havalimanı Risk Konferansı’nda pandemi sonrası başarı hikayesini anlattı
İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı CFO’su Tahirah Mohamed Nor, İstanbul’da düzenlenen WTW Airport Conference 2024’te “büyük kriz” olarak adlandırılan pandemi döneminde İSG’de gerçekleştirdikleri çalışmaları ve sonrasında yakalanan başarının detaylarını aktardı. İSG Bilgi İşlem ve Otomasyon Direktörü İsmihan Baysal Anderson ise havacılık sektöründe yapay zeka uygulamalarından söz etti.
Hava taşımacılığı sektörünün önemli global etkinliklerinden WTW Airport Conference 2024, 2-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul Çırağan Palace Kempinski Otel’de gerçekleştirildi. Dünyanın farklı ülkelerinden üst düzey sektör temsilcilerinin katıldığı konferansta ikinci gün açılış konuşmasını yapan İSG CFO’su Tahirah Mohamed Nor, pandeminin havacılık sektörüne etkilerini ve sonrasını değerlendirdi. Etkinliğin havacılık sektöründe yapay zeka uygulamalarının ele alındığı oturumda ise İSG Bilgi İşlem ve Otomasyon Direktörü İsmihan Baysal Anderson katılımcılarla buluştu.
Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CFO’su Tahirah Mohamed Nor, WTW delegelerine hitaben yaptığı konuşmada, pandemi döneminde sektörde yaşananları hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumu, Türkiye’yi havacılık sektöründe bir transit merkezi ve Avrupa pazarı için kritik bir oyuncu haline getiriyor. Küresel olarak, Covid-19 pandemisi yolcu talebinde beklenmedik ve dramatik bir düşüşe neden oldu. Havacılık sektörü, 2020-2022 döneminde toplamda yaklaşık 182 milyar dolar zarar etti. Operasyonlarımızı mart sonundan 1 Haziran 2020’ye kadar 2 ay süreyle durdurmak zorunda kaldık. Haziran 2020’ye kadar havacılık sektörü hem yurt içi hem de uluslararası uçuşları kademeli olarak yeniden başlattı. 2022 yılında İSG 2019 trafiğinin %87’si ile yılı kapatırken 2023 toparlanma açısından daha iyi bir yıl oldu. 2023 yılını 37,1 milyon yolcu ile tüm zamanların en yüksek yolcu seviyesine ulaşarak kapattık ve bu yolcu trafiğinin ana unsuru uluslararası yolcular oldu. 2023 yılındaki bir diğer önemli dönüm noktası da 2. pistin devreye alınmasıydı. İSG, 2024 yılında ise büyüme ivmesini daha da artırdı. Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya 13 yeni rota açarak bölgesel bir havacılık merkezi olarak konumunu güçlendirdi. ACI Europe 2024 Haziran Hava Trafiği Raporu’na göre İSG, 2024 yılında 2019’a kıyasla %18,5 büyüme kaydederek “MEGA Havalimanları” kategorisinde en yüksek artışı yakalayan 2. havalimanı oldu. Bu yılın ilk dokuz ayında ise 31 milyon yolcu ağırladık. Covid-19 sürecinde hükümetin hayata geçirdiği önlemler ve İSG’nin krize hızla uyum sağlayarak bu dönemi ‘sıfır işten çıkarma’ ile terminal yenilemenin yanı sıra altyapı ve operasyonel alanları geliştirme çalışmalarına ağırlık vererek geçirmesi, havacılık sektörünün gördüğü belki de en büyük krizden sonra hızla toparlanılmasını ve hatta eski seviyelerin de üzerine çıkılmasını sağladı. İSG olarak potansiyel riskleri değerlendirip önlem alma kabiliyetimiz, sürekli güncellenen kriz yönetim planımız ve ileri teknolojilerle tüm operasyonel verilerin anlık olarak takibi sayesinde kriz durumlarındaki dayanıklılığımızı tekrar gösterdik.”
“Yapay zeka, seyahat deneyimini inovatif hale getirdi”
ISG Bilgi İşlem ve Otomasyon Direktörü İsmihan Baysal Anderson ise “Havalimanları ve Yapay Zeka Devrimi: Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı yapay zeka oturumunda şunları söyledi:
“Havayolu seyahatlerinin hızla gelişen dünyasında artan yolcu sayılarıyla birlikte, yapay zeka tüm deneyimi inovatif hale getirmede önemli bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Operasyonları optimize etmek ve yolcu deneyimini iyileştirmek için pek çok fırsat yaratan yapay zeka destekli teknolojiler aynı zamanda bir takım yasal riskler de barındırıyor. AI teknolojileri; uçuş planlaması, güvenlik ve bagaj yönetimi gibi süreçlerde operasyonel verimliliği artırarak daha hızlı ve sorunsuz bir yolculuk deneyimi sunarken kişiselleştirilmiş hizmetler ile yolcu memnuniyeti de artıyor. Ancak bu devrim beraberinde bazı zorlukları da getiriyor. Veri gizliliği ve güvenliği gibi yasal riskler ön plana çıkarken, havalimanlarında iş sürekliliğinin sağlanması için bu teknolojilerin güvenilirliğine yatırım yapmak gerekiyor. Biz de İSG olarak hızla gelişen teknolojiye uyum sağlamak hem altyapımızı hem de çalışanlarımızın niteliğini bu teknolojilerle uyumlu hale getirmek için sürekli çalışıyoruz.” .
02.10.2024
Sabiha Gökçen’den Latin Amerika Havacılık Liderleri ile Tecrübe Paylaşımı
Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Latin Amerika ve Karayipler (LAC) Birliği Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ziyaret etti. ACI-LAC Genel Direktörü Dr. Rafael Echevarne, Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy’a sıcak misafirperverlikleri ve katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundu.
İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Havalimanı, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin önde gelen havalimanlarının üst düzey yöneticilerini ağırladı. Programda havacılık sektöründe dijital dönüşüm, inovasyon, yolcu güvenliği ve seyahat konforunun artırılmasına yönelik çözümler değerlendirildi.
Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin önde gelen havalimanlarının üst düzey yöneticileri, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ziyaret ederek buradaki operasyonları yakından inceledi. Uluslararası Havalimanı Konseyi (Airports Council International - ACI) - Latin America and the Caribbean (LAC) iş birliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında İstanbul’da ziyaretlerde bulunan heyet, Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy ve yöneticilerle bir araya geldi. Havacılık sektörünün bu önemli buluşmasında havalimanlarındaki yolcu deneyimini geliştirmeye yönelik çözümler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Yeni ilişkiler kurmak, işbirliği olanakları ve ortak problemleri tartışmak çok faydalı
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, “Tüm dünyada hızlı bir büyüme kaydeden havacılık sektöründe farklı coğrafyalardaki mevkidaşlarımızla yeni ilişkiler kurmak, işbirliği olanakları ve ortak problemleri tartışmak çok faydalı. ACI -LAC üye havalimanlarını havalimanımızda ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduk. Bu ve benzeri buluşmalar küresel havacılığın geleceğine yönelik heyecanımızı artırıyor. Sınırlı süreli bu ziyarette Şehrin Havalimanı olarak dünya havacılık sektöründe parmakla gösterilen Sabiha Gökçen Havalimanı’nın başarı hikayesini kendileriyle paylaşma, hayata geçirdiğimiz dijital dönüşümden, operasyonel verimliliğin artırılmasına, ticari operasyonlardan erişilebilirlik ve sürdürülebilirliğe kadar farklı alanlardaki inovatif uygulamalarımızı aktarma fırsatı bulduk” dedi.
İSG konferans salonunda gerçekleşen toplantı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy ’un konuşmasıyla başladı. Toplantı, Sabiha Gökçen Havalimanı Bilgi İşlem ve Otomasyon Direktörü İsmihan Baysal Anderson, Ticari İşler Müdürü Emrah Şensoy’un konuşmalarıyla devam etti. ACI – LAC heyetinde Meksika, Peru, Bahamalar, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Guyana, Panama, Ekvador ve Venezuela’nın önde gelen havalimanlarının üst düzey yöneticileri yer aldı.
Sabiha Gökçen, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan “MEGA Havalimanları” kategorisinde pandemi öncesine (2019 yılının ilk yarısı) kıyasla ilk yarıda yolcu trafiğinde yüzde 18,5 ile en yüksek artışı bildiren 2. havalimanı oldu.
Dünya havalimanlarının ticaret birliği olan Airports Council International (ACI), havalimanı operatörü üyeleri, yatırımcılar ve havacılık paydaşlarından oluşan küresel ağı aracılığıyla politika geliştirmenin önemli aşamalarında havalimanlarının en iyi çıkarlarını temsil ederek, güvenli, emniyetli, verimli ve çevresel olarak sürdürülebilir bir küresel hava taşımacılığı sisteminin sağlanmasına önemli bir katkı sağıyor.
Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), ACI World, ACI Africa, ACI Asia-Pacific and the Middle East, ACI EUROPE, ACI Latin America and the Caribbean ve ACI North America’dan oluşan bir federasyon kuruluşudur. Konsey, Mayıs 2024 itibarıyla 169 ülkede 2110 havalimanını işleten 814 üyeye hizmet vermektedir.
01.10.2024
Sabiha Gökçen Havalimanı Ekim ayını 3 yeni bağlantı ile açtı
İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, 1 Ekim tarihinde AJet ile Mısır’ın Sharm El Sheikh (Şarm El-Şeyh) ve Hurghada (Hurgada) şehirlerine ve Pegasus Hava Yolları ile Almanya’nın Bremen kentine direkt uçuşlar başlattı.
Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı, yeni hatlarla Avrupa ve Afrika bağlantılarını güçlendiriyor. 1 Ekim’den itibaren AJet, Mısır’ın gözde tatil merkezleri Sharm El Sheikh ve Hurghada’ya, Pegasus Hava Yolları ise Almanya’nın Bremen kentine direkt uçuşlar başlattı.
Bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık 31 milyon yolcu ağırlayan Sabiha Gökçen Havalimanı, 54 ülkede 40 iç hat ve 125 dış hat olmak üzere toplamda 165 destinasyonu İstanbul ile bağlıyor.
Ekim’de AJet ile yeni rotalar, Sabiha Gökçen’den Mısır’a yeni hikayeler
Sabiha Gökçen merkezli AJet havayolu 1 Ekim itibarıyla başlattığı iki rotayla İstanbul – Mısır arasındaki turizm bağını da güçlendirdi. Mısır’ın gözde tatil destinasyonları Sharm El Sheikh ve Hurghada’ya başlatılan yeni uçuşlar, tatilcilere Kızıldeniz’in eşsiz güzelliğini yıl boyu keşfetme imkanı sunuyor.
Kızıldeniz’in incisi olarak bilinen Sharm El Sheikh, tertemiz plajları, zengin su altı yaşamı ve mercan resifleriyle dalış tutkunlarının gözde mekanı. Hurghada ise geniş kumsallarıyla Mısır’ın deniz turizminin merkezi olarak öne çıkıyor. Her iki şehir de yıl boyunca ziyaretçilerini bekliyor.
Bremen Mızıkacıları’yla ünlü masalsı şehir 3,5 saat uzakta
Pegasus Hava Yolları, 1 Ekim 2024 itibarıyla İstanbul Sabiha Gökçen’den Bremen’e uçmaya başladı. Almanya’daki uçuş ağına Bremen hattını da ekleyerek yurt dışında uçuş ağını genişletmeye devam eden Pegasus, İstanbul’u yaklaşık 3,5 saat süren direkt uçuşlarla liman ve sanayi şehri olan Bremen’e bağladı. 500 yıllık sivri çatılı tuğla evleri, geçmişi günümüze taşıyan taş sokakları ve Grimm Kardeşler’in şehrin simgesi haline gelen Bremen Mızıkacıları masalını yansıtan bronz heykeli, turistlere fantastik bir ziyaret vadediyor. Pegasus Hava Yolları’nın Sabiha Gökçen kalkışlı Almanya’daki 11. uçuş noktası olan Bremen hattının, iş ve turizm trafiğini artırarak iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmesi bekleniyor. Havayolunun Almanya’daki diğer bağlantıları; Köln, Dortmund, Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Frankfurt, Hannover, Münih, Stuttgart ve Nürnberg.
Yeni hat kararı havayolu şirketleri için hem büyük bir fırsat hem de önemli bir risk
Havacılık sektörünün küreselleşmeyle birlikte hızla büyüyen ve rekabetin yoğun olduğu bir alan olduğunu belirten İSG CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, sektörde yeni bir hat açma kararının havayolu şirketleri için hem büyük bir fırsat hem de önemli bir risk olduğunun altını çizdi.
“Yeni bir havayolu hattı açmak, titiz bir planlama, kapsamlı bir analiz ve sürekli bir adaptasyon gerektiren karmaşık bir süreçtir. Başarılı bir operasyon için, şirketlerin pazarı iyi anlamaları, operasyonel verimliliği sağlamaları, maliyetleri etkin bir şekilde yönetmeleri ve riskleri minimize etmeleri gerekmektedir. Uçmanın herkesin hakkı olduğuna inanan, havalimanımız merkezli iki ekonomik havayolu da misafirlerimize en popüler destinasyonları uygun fiyatla sunmak için yoğun bir titizlikle çalışıyor. Son iki haftada İspanya’nın Sevilla kentiyle birlikte 4 yeni hattı uçuş portföyümüzde görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Emin adımlarla büyüyoruz ve gücümüzü paydaşlarımızdan alıyoruz. Şehrin Havalimanı olarak ticaret ve turizmi desteklemeye, dünyanın İstanbul’a açılan kapısı olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.