31 Ekim 2019

İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN TERMİNAL BİNASI 10 YAŞINDA

Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın ise 12’nci büyük havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete açtığı mevcut terminal binasında bugüne kadar geçen 10 yıllık süreçte yaklaşık 240 milyon yolcuyu ağırladı. 10 yılda yolcu sayısını 6 kat artıran İSG, bu hızlı büyümeye cevap verebilmek için şimdi de yeni bir terminal binası inşa ederek toplam yolcu kapasitesini senelik 65 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın ise 12’nci büyük havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın terminal işletmecisi İSG tarafından 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete sokulan terminal binası, 10 yılını geride bırakıyor. Türk sivil havacılığının en önemli yatırımlarından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı terminali geride bıraktığımız 10 yılda yaklaşık 240 milyon misafire ev sahipliği yaptı. 2009 yılı sonunda 6.6 milyon yolcuyu ağırlayan Sabiha Gökçen Havalimanı, 10 yılda yolcu sayısını 6 kat artırarak 2019 yılı sonunda 36 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyor.

Geride kalan 10 yıllık sürede 2009-2015 yılları arasında ard arda 7 sene Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olma ünvanını da elde eden Sabiha Gökçen Havalimanı, yine bu 10 yıllık süre zarfında yurtiçinde ve yurtdışında onlarca ödülün de sahibi oldu. Hizmete girdiği 2009 yılında 34 milyon yıllık yolcu kapasitesi bulunan yolcu terminali, 31 Temmuz 2018 tarihinde hizmete giren iç hatlar ek binası ile birlikte bu kapasitesini yıllık 41 milyona çıkarırken, toplam terminal alanı da 205 bin metrekareye ulaştı İç hatlar yolcu sayısı açısından Türkiye’de ilk sırada bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan halen yurtiçinde ve yurtdışında toplam 170 ayrı noktaya uçuş yapılıyor.

Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı terminal binası 8.0 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Terminal binası bu özelliği sayesinde dünyaca ünlü bilim dergisi Popular Science tarafından dünyada depreme en dayanıklı ve en güvenli 5 binadan biri seçildi. Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmecisi İSG, 2011 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından aldığı sertifika ile Türkiye’nin ilk engelsiz havalimanı kuruluşu olma özelliğine de sahip.

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“İstanbul’un dünyaya açılan kapısı Sabiha Gökçen Havalimanı terminal binasının 10 yılı rekorlar, başarılar ve ödüllerle dolu. Bundan sonraki süreçte tüm bu başarıların üstüne yenilerini eklemeyi ve yepyeni başarı hikâyeleri yazmayı amaçlıyoruz. İstanbul Havalimanı’nın açılması ve Atatürk Havalimanı’nın kapanması ile birlikte artık İstanbul’un şehir havalimanı kimliğine kavuştuk. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da misafirlerimizi sevdiklerine ve hayallerine yakınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Sabiha Gökçen yolcularına zaman ve konfor kazandıracak yeni teknolojilere yatırım yapmayı sürdürdüklerini belirten Göral, şu bilgileri verdi:
“Güvenlik girişinden itibaren check-in, pasaport kontrolü ve gate bölgelerinde hayata geçirdiğimiz teknolojik ve inovatif yatırımlarla misafirlerimize artık daha hızlı ve daha güvenli seyahat imkânı sunuyoruz. İstanbul’un şehir havalimanı olarak, artan yolcu sayımıza en iyi şekilde hizmet verebilmek açısından bizim için büyük önem arz eden ikinci pistimizin ve metro bağlantısının 2020 yılında hizmete girmesini heyecan ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Tüm bunların yanında 2020 yılında önemli bir başka hedefimiz de, yolcu kapasitemizi yıllık 41 milyondan 65 milyona çıkartacak olan yeni terminal binamızın temelini atmak olacak. İSG olarak Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun şekilde, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da Türkiye’nin güçlü bir havacılık markası olmak için çalışmalarımız aralıksız devam edecek.”

14 Ekim 2019

TURMEPA, İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI’NDA SIFIR ATIK MAVİ DÖNÜŞÜMÜNÜ BAŞLATIYOR!

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın 10 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiği Sıfır Atık Mavi Projesi’ne çevreye duyarlı kurumlar da destek veriyor. Bu kapsamda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile başlatılacak iş birliği ile havalimanı personeli ve yolcularının Sıfır Atık Mavi hareketine katılması sağlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık hareketi kapsamında 10 Haziran’da TURMEPA’nın katkılarıyla yeni bir adım atıldı ve ülkemizi çevreleyen denizlerin korunmasını hedefleyen Sıfır Atık Mavi projesi hayata geçirildi. Doğal kaynaklarımızın korunarak verimli ve etkin bir şekilde kullanılması, gelecek nesillere berrak denizler ve temiz bir çevre bırakmak amacıyla bu mavi yolculuğa toplumun tüm kesimlerini dahil etmeyi hedefleyen TURMEPA, bu amaçla kurumsal iş birliklerine imza atıyor.

Ekim ayında TURMEPA ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı arasında başlatılan proje ile havalimanı personeline Sıfır Atık Mavi ile deniz ekosistemi konusunda eğitimler verilerek, Sıfır Atık Mavi dönüşümünün ilk adımı atılmış olacak

İş birliği kapsamında ayrıca TURMEPA’nın Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Sualtı Atık Sergisi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na taşınarak Aralık ayı boyunca havalimanı yolcularının ziyaretine açık olacak. Böylece binlerce havalimanı yolcusunun denizler konusunda farkındalığının artırılması amaçlanıyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı çalışanlarından oluşan 500 kişiye verilecek olan Sıfır Atık Mavi Dönüşüm ve deniz ekosistemi eğitimleri, 14 – 18 Ekim tarihlerinde hafta içi her gün 11.00 – 12.30 saatlerinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

X