Sabiha Gökçen’e THY geldi sırada yabancılar var

Sabiha Gökçen’e THY geldi sırada yabancılar var

THY, Sabiha Gökçen Havalimanı’na hem imaj hem de yolcu sayısı anlamında yeni bir hava verdi. Sabiha Gökçen CEO’su Gökhan Buğday yabancı havayolu şirketleriyle de anlaşmak üzere olduklarını söylüyor.

Atatürk Havalimanı’ndan sonra Anadolu yakasından uçuşlara başlayan Türk Hava Yolları (THY) İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na hem imaj hem de yolcu sayısı anlamında yeni bir hava verdi. THY ile 5 llgll i ayda 1 milyon yeni yolcu alan Sabiha Gökçen, yıl sonunda 19 milyon yolcuya yaklaşacak. CEO Gökhan Buğdaycı, "THY’nin gelişi yeni havayollarını da Sabiha Gökçen’e çekecek. Frekans arttıracak bazı havayolları şirketleriyle de anlaşmak üzereyiz" dedi. Büyük tartışmalara rağmen Anadolu yakasında 2001’de açılan ve 48 bin yolcuyla uçuşa başlayan Sabiha Gökçen Havaalanı, 2013’ü iç ve dış hatlarda ortalama yüzde 24 büyüyerek kapatacak. İkinci pistin ihalesini yıl sonuna kadar gerçekleştirecek olan Sabiha Gökçen Havaalanı aynı anda iniş ve kalkışa imkân sağlayan bu pistle 90 milyon yolcu kapasitesine ulaşabilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na ait Sabiha Gökçen Havaalanı’nın işletmeciliğini 2007’den beri yapan LimakGMR-Malezya ortaklığına ait ISG şirketinin CEO’su Gökhan Buğdaycı ile bir araya geldik. Havaalanında 2013 yılındaki gelişmeleri ve hedeflerini konuştuk.

Sabiha Gökçen Havaalanı’na en fazla itiraz ilk yıllarda THY’den gelmişti.THY buradan uçuşlara ne zaman karar verdi?

THY Atatürk Havaalanı’nda transit yolcuyu devam ettirmenin 52 milyon yolcuya hizmet vermenin uçak sayısı artmadan mümkün olmadığı ortaya çıkınca, Sabiha Gökçen’e gelme kararı aldılar. 2-2.5 sene "geliyorlar gelecekler" derken epey sancı çektik. Buraya gelişleri yaklaşık 9-10 aylık bir hazırlığın sonucu. Bize 1 milyonun üzerinde yolcu kazandırdılar. Ayrıca THY’nin marka olarak getirişi bambaşka bir şey. Türkiye’nin en iyi markalarından biri. Görüntünüzü değiştiriyor.

THY’nin gelişi ne değiştirdi?

Yolcu profilini değiştirdi. THY olmadığı için burayı tercih etmeyen yolcularımızı buraya getirdi. THY ile olmazsa uçmam diyenler, Miles&Smiles kullananlar geldi. Profili yüksek kişiler THY’yi tercih ediyor. 14 nokta oldu şu anda. Aralıkta Aşkabat’ı açacaklar. Haftada 3 gün ile başlayacak. Onlar da iyi dönüş alıyor yolcudan. Rötarsız bir havalimanıyız. Uçacağı yer iki havaalanında da varsa yakın olanı tercih ediyor.

Sabiha Gökçen geçen yıl ne kadar büyüdü?

2012 Ekim ile 2013 Ekim karşılaştırmamıza göre dış hatlarda yaklaşık yüzde 40 büyümemiz var. İç hat-dış hat ortalamamız ise yüzde 24 civarında. Dış hat daha fazla büyüyor. Daha önceki dönemlerde iç hat daha çok büyürdü, şimdi trend değişti. İç hatlarda belli bir doygunluğa ulaşıldı.

Atatürk Havalimanı’ndan buraya gelmek isteyen başka havayolu şirketi var mı?

Önümüzdeki 5 sene yani 3’üncü havalimanı açılıncaya kadar Atatürk Havalimanı’nda bir büyüme olmayacağı artık biliniyor. Bu nedenle gelecek büyük uçaklar buraya inecek. Atatürk’e gelecek yeni bir havayolu şirketi yok. Biz frekans arttırmak isteyen havayolu şirketleri ile görüşüyoruz. Milli bayrak taşıyıcılarından da gelmek isteyen var. Çünkü THY’nin gelişi ile orada yer kalmadığı açıkça ortaya çıktı. Daha önce THY büyüyor, bize yer vermiyor eleştirileri vardı. Şimdi planlamalarını Sabiha Gökçen üzerinden yapıyorlar.

ikinci pist ihalesi ne zaman yapıbyor?

İkinci pistin ihalesi en geç yıl sonuna kadar yapılacak. Çevre raporları bitti, projelerin tasarımları hazır. Şubat ayı gibi de inşaatı başlar. İkinci pist biraz gecikti. Bu pist İstanbul için önemli. Havacılık kapasitesinin artmasına yardımcı olacak tek altyapı burada. Atatürk’te artık her dakika bir uçak inip kalkacak. Kapasite kalmadı.

Sabiha Gökçen ne kadar büyüyebilir, hedef nedir?

Burası master planlı bir havaalanı.

 

X