Sabiha Gökçen İstanbul’un can damarı oldu

Sabiha Gökçen, İstanbul’un can damarı oldu

Hakan Çelik
Posta Gazetesi
Haber Kupürü

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı bu yıl 11,5 milyon yolcuyu ağırladı ve artık iyice tıkanma noktasına gelen Atatürk Havalimanı’nın imdadına yetişti. Sabiha Gökçen’de milyonlarca dolarlık yatırımı bulunan Limak’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir "burada büyük hedefleri olduğunu, otobüs ve taksiyle Balkanlar’a giden yolcuları da yakında uçağa çekeceklerini" söyledi

Istanbul’un havayoluyla dünyaya açılan iki kapısından biri olan Sabiha Gökçen, yolcu sayısında rekoru zorlarken kalite alanında da kendi kategorisinde dünya liderliğine yerleşti.

Dünyanın ilk kadın savaş pilotunun adını taşıyan, İstanbul’un Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı, yakın gelecekte 25 milyon yolcuyu ağırlamayı hedefliyor. Bu yıl 11,5 milyon yolcunun kullandığı Sabiha Gökçen, gelecek yıl yaklaşık 15 milyon kişiyi misafir edecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hızlandırılan ve 2011’de başlayacak olan ikinci pist inşasının tamamlanmasıyla Sabiha Gökçen, Avrupa’nın en önemli havalimanlarından biri haline gelecek.

Sabiha Gökçen Havalimanı (ISG) dünya çapında faaliyetleri bulunan üç büyük kuruluşun ortaklığıyla yönetiliyor. Bu şirketler; Türkiye’nin önde gelen sanayi ve yatırım kuruluşlarından Limak, Hintli GMR Infrastructure ve Malezyalı Malaysia Airports Berhard.

ISG, havalimanının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı otelinin işletme hakkını 20 yıllığına elinde bulunduruyor. Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon euro karşılığı devralan ISG şu ana kadar ilave olarak 500 milyon dolarlık yatırım yapmış durumda. Bu çerçevede inşa edilen 320 bin metrekarelik yeni terminal binası, geçen yılın ekim ayından bu yana faaliyette.

ISG’nin Türk ortağı ve yatırımcısı Limak’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ile bir araya gelerek havacılıkla ilgili güncel konulan konuştuk. Türkiye’de genç kuşağın en başanlı iş kadınlarından biri olan Ebru Özdemir, TED Ankara Koleji’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş ve New York’taki Fordham Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yapmış. Ebru Özdemir, şirkette yöneticilik görevini sürdürmenin yanı sıra Türkiye’nin duayen işadamlanndan babası Nihat Özdemir ile Limak’ta yeni iş geliştirme projelerinde görev alıyor.

Sabiha Gökçen deneyimiyle önemli işler başardınız. Yakın dönemde burayı nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?
Yeni pistin tamamlanmasıyla Sabiha Gökçen dünyanın en önemli havalimanlanndan biri olacak. 3500 metre uzunluğundaki pist, halen havacılığın en büyük uçağı olan Airbus A380’in rahatlıkla iniş kalkış yapabileceği şekilde planlanıyor. Terminalleri 25 milyon yolcuya hizmet verecek konuma getirmek istiyoruz.

Anadolu Jet, Sabiha Gökçen’de yolcu beklentilerini karşılıyor mu?
Türk Hava Yolları yolcularının yaklaşık yüzde 60’ı Anadolu yakasında
oturuyor. Aynca geniş bir çerçevede baktığımızda bu havalimanının çevresindeki illerde 18 milyonluk bir yolcu potansiyeli var.
Bu nedenle Türk Hava Yolları’nın bizzat kendi uçaklarıyla Sabiha Gökçen’i daha çok kullanmasını bekliyoruz. Zira gerek havacılık sektörü çalışanları gerekse vatandaşlar THY uçaklarını kastederek "Daha fazla kırmızı kuyruk görmek istiyoruz" diyorlar.

Üçüncü havaalanı projesine nasıl bakıyorsunuz?
10 sene içinde İstanbul’a 100 milyon dolayında bir yolcu hareketliliği olacağını tahmin ediyoruz. Bir havalimanı inşaatına bugün başlasanız yaklaşık 7 yıl sürüyor. Bu nedenle yeni bir havaalanının mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Dünyada başka şehirlerde havaalanı işletmesiyle ilgileniyor musunuz?
Sabiha Gökçen çok istediğimiz bir projeydi. Bize şimdi yeni kapılar açıyor. Gözümüzü, duygusal ve kültürel bağlarımızın olduğu Balkanlar’a çevirdik. Kosova’da Priştine Havaalanı ihalesini aldık, 20 yıllığına işleteceğiz.
140 milyon euroluk bir proje. Gelecek sene inşa çalışmalarına başlayıp yaklaşık iki yıl içinde tamamlayacağız. Priştine’ye İstanbul’dan günde 7- 8 otobüs kalkıyor. Kosova’ya taksi kaldıran bile var! Büyük bir yolcu talebi söz konusu.
lnsanlan havayoluna çekmek istiyoruz. Mısır’ın başkenti Kahire Havalimanı’nda ikinci terminal için ön yeterlilik aldık. Yine aynı şekilde Suudi Arabistan’ın Medine şehrinde "yap-işlet-devret modeli" için yeterlilik aldık. Zagrep Havalimanı’nın özelleştirmesiyle ilgileniyoruz.
Suriye’de hem havacılık hem de enerji yaünmlannı yakından izliyoruz. Suudi Arabistan’da Riyad’a su taşıyoruz.
Afganistan’da iki büyük yol inşaatı yaptık. Güvenlik sıkıntısı aşılabilseydi otel ve turizm yatınmı da gerçekleştirecektik.

Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen e yakın uzaklıktaki yolcular için ne önerirsiniz?
Sabiha Gökçen’in büyük avantajları var. Trafiğe ve kırmızı ışıklara takılmadan ulaşmak mümkün. Yolcu dostu ve engelsiz bir havalimanı.
Her şey tek katta. Merdiven inip çıkmadan her şeye ulaşabiliyorsunuz. Tam anlamıyla bir havacılık merkezi kuruyoruz. Yakın çevrede Viaport gibi çok iyi alışveriş mekânlan bulunuyor.
Dubai’den Sabiha Gökçen’e alışveriş yapmak için günübirlik gelen çok fazla Arap yolcu var.
Bu turistlerin bir bölümü buradaki ISG otelimizde geceleyerek kalışlarını uzatıyor. Halkın favorisi seçilen www.sabihagokcen.aero internet sitesinden havalimanı ile ilgili pek çok "kullanıcı dostu bilgi "ye ulaşmak mümkün.

ANADOLU JET, PEGASUS VE SUNEXPRESS

Hangi havayolu kuruluşları Sabiha Gökçen’i daha sık kullanıyor?
THY yanında Pegasus ve Sun Express’in ağırlıklı uçuşları burada. Pegasus çok başarılı bir seviyeye ulaştı, Anadolu Jet ve Sun Express de çok hızlı büyüyor. Bunların dışında uygun fiyatla yolcu taşıyan uluslararası şirketlerden Condor, Corendon, Tailwind, Blu Express, Spanair, Wizz, Norwegian, Easy Jet, Germanwings buradan uçuş yapıyor.

Türkiye’de sivil havacılığın yükselişini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bana göre çok önemli bir vizyon geliştirdi. Havacılık teşvik edildi ve desteklendi. Bu süreç eğer sürdürülebilirse kısa süre içinde Türkiye, Avrupa’nın havacılık merkezi haline gelir.

Sabiha Gökçen için ne kadar kira ödüyorsunuz?
Yılda 76 milyon euro ödememiz var. Bu rakam üç yılda bir yüzde 20 artacak.

Türkiye’de konut pazarı hızla büyüyor. Limak olarak konut projelerine niçin girmiyorsunuz?
Bizim amiral gemimiz, büyük taahhüt projeleri, baraj ve enerji santrali gibi işlerden oluşuyor. Büyük ölçekli sanayi ve üretime dönük işlerle daha fazla ilgiliyiz.

Facebook’ta PaylaşTwitter’da Paylaş
X