1 Yılda 1 Milyonu Uçurdu

1 Yılda 1 Milyonu Uçurdu


HER YIL DAHA DA BÜYÜDÜ

TEMELİ 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, 8 Şubat 1998’de atılan ve 8 Ocak 2001’de hizmete açılan Sabiha Gökçen Havaalanı 10. yaşına basıyor. THY, 29 Şubat 2001’de, havaalanına ilk seferini düzenledi. 2005 yılında yolcu sayısını 2004’e göre 4 kat artıran havaalanı 1 milyon yolcuya ulaştı.

Bu sayı 2006 yılında 3 milyon, 2007’de ise 4 milyon oldu. Eski terminalin kapasitesi yetersiz hale gelince yeni bir terminal yapılması için harekete geçildi. 9 Temmuz 2007’de yapılan ihaleyi Limak, GMR ve Malaysia Airports Holdings Berhard ortak girişimi kazandı. Yeni terminalin temeli 3 Mayıs 2008’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.
Terminal, 31 Ekim 2009’da açıldı. Hizmete girdikten sonra da uluslararası birçok ödüle layık görüldü.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, hizmete başladığı 2001 yılında 47 bin 377 olan yolcu sayısını, 2010 yılında 10 milyon 648 bine taşıdı.
Havaalanı, bu yıl, dünyanın saygın kuruluşları tarafından birçok ödüle de layık görüldü.
En çok satan bilim dergisi Popular Science, ‘Yılın Yenilikçilik ödülleri’nin ‘mühendislik’ kategorisinde, Sabiha Gökçen’i ikinci seçti. Dergi, bu ödülü verme gerekçesini de, "8 şiddetinde bir deprem sırasında, 300 plastik-çelik sismik izolatör sayesinde, binayla zemin birbirinden bağımsız kayarak hareket edebiliyor" diye açıkladı.

DÜNYANIN EN İYİ HAVAALANI
Sabiha Gökçen’ın yeni terminal binası, Amerika’nın iş ve risk yönetimi analiz dergisi ‘Risk Managemet’ dergisi tarafından dünyanın en güvenli beş yerinden biri gösterildi. Dünyanın en büyük sismik yalıtılmış yapısı olarak anılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, listedeki tek Türk markası oldu.
Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi (World Low Cost Airlines Congress) de, Sabiha Gökçen Havaalanı’nı "Dünyanın En iyi Havalimanı" seçti. Sabiha Gökçen, yolcu sayısındaki artış nedeniyle de, 2009 ve 2010 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı oldu.

İKİNCİ PİST İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Havaalanının Genel Müdürü, her sene yolcu ve uçak trafiği arttığı için yeni pist yapılmasının da gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: "Dünyada uçuş trafiği her 15 yılda ikiye katlanıyor.
Havaalanımızın dış hat trafiği de, yılda ortalama yüzde 5 büyüyen dünya dış hat uçuş trafiğinin birkaç puan üzerinde büyüyor. Bu nedenle yeni yatırım projelerimizi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Şu anda 23 uçaklık yeni park pozisyonu yaratmak, hızlı taksi yollarını kullanıma açmak ve en önemlisi havaalanımıza 2. bir pist inşa etmek için gerekli fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu projelerimiz gerçekleştiğinde Sabiha Gökçen Havaalanı’nın kapasitesinin Atatürk Havalimanı’nı (AHL) geçmesini öngörüyoruz."

X